Gårdagen spenderades med att testa en för mig, ny ölsort från microbryggeriet Oppigårds. Jag har läst en hel del hyllningar till den här ölsorten och ville se hur väl min egen uppfattning stämde överens med ölets rosade kritik. Jag bad även min fru ställa upp som ölprovare för att garantera att mina smaklökar höll måttet. Även hon är en gedigen ölfantast så bättre lagkamrat kunde jag knappast haft. Låt mig så sammanfatta min upplevelse av Oppigårds New Sweden IPA.

Bryggeriet Oppigårds

Det här lilla bryggeriet har sin tillverkning på en släktgård i Hedemora i södra Dalarna. Sedan det första ölet lanserades i slutet av 90-talet har Oppigårds under åren kammat hem flertalet åtråvärda priser. Flera av dessa från några av Sveriges största öl- och whiskeyfestivaler. Utan överdrift kan vi nog titulera Hedemorabryggeriet Oppigårds som ett av Sveriges bästa bryggerier inom kategorin “mikro”. Oppigårds tillverkar IPA, India Pale Ale, vilket är en ölsort som framställs med extra mått av humle samt malt. Jag har personligen inte varit särskilt förtjust i den här sortens öl tidigare, men har på slutet blivit riktigt såld på IPA.

New Sweden IPA – recension

Den som är en äkta humleälskare kommer bli saligt förälskad i den här brygden. Till sin konsistens är New Sweden aningen grumlig (ofiltrerad) och den fruktiga smaken för tankarna mot lite mer “juiciga” drycker. Beskan är inte särskilt vass, vilket gör att de fruktiga smakerna av ananas, persika och mango gör New Sweden IPA till ett ypperlig alternativ i sommar. Maltsorterna som använts till det här utsökta ölet är pilsnermalt, havreflingor, vetemalt, omältat vete och ljus karamellmalt. Humlesorterna är Mosaic, Ekuanot, Citra, Simcoe och Chinook. New Sweden IPA har ett rimligt pris; 23,90 riksdaler kostade flaskan med 33 cl. Eftersom jag hade stora förväntningar på ölsorten köpte jag ytterligare ett par flaskor som vi avnjöt till en välsmakande nötköttsgryta. Avslutningsvis bör jag nämna att New Sweden IPA bör serveras mellan 10°C och 12°C för bästa upplevelse.