Man kan ju undra varför jag inte tog mitt förnuft till fånga i yngre dagar och flyttade från Storvreta. Uppsala län är nämligen ingen höjdare när det kommer till väder. Regn, rusk och kyliga vinder är vardagsmat för oss Storvretabor.

Nederbörd

Storvreta tillhör Uppsala län, vilket i sin tur är känt för att vara ett nederbördsrikt län. Det innebär med andra ord att vi sällan lämnar hemmet utan paraply. Framför allt inte jag som pendlar varje dag. Att stå dyngsur och vänta på bussen är ingen hit kan jag lova. Jag minns den blöta översvämningen på Uppsala centralstation förra sommaren. Vi resenärer fick vada oss fram till bussen och jag svor att det var sista gången jag pendlade. Solen sken dagen efter så jag tog bussen ändå.

Hur som helst är det ingen hit att bo i Storvreta när det kommer till väder och vind. Jag trivs ju i skog och mark, men tyvärr är det så pass blött i marken efter allt ihärdigt regnande att skogsturerna blir korta. Till och med på sommaren, årets torraste period, är det svårt för regnet att hålla sig borta. Statistiken säger att Storvreta och Uppsala län räknar med 551 mm i genomsnitt i nederbörd per år.

Ihärdig kyla

En snabb titt på kartan får en ju att spontant uppfatta Storvreta som en plats belägen på mer sydliga svenska breddgrader. Rent vädermässigt tycks dock fallet vara annorlunda. Kylan har nämligen precis som nederbörden en del svårigheter att hålla sig från Storvreta och Uppsala län. Det finns siffror som säger att genomsnittstemperaturen ligger strax under 6 grader här. Huva, det är i min mening inga värmande siffror. Å andra sidan vill jag inte gnälla för mycket eftersom att för höga temperaturer oroar mig. Klimatförändringarna på jorden är ett hot för vår framtiden och jag ska nog dämpa min ångest kring kyliga grader i Storvreta.