Min fru blev arbetslös under ett par månader förra året, vilket innebar att vi just för stunden hade det lite tuffare rent ekonomiskt. Jag tjänar en rimlig slant, men att leva på en lön är en utmaning när man är van med två inkomster. Mitt i den här vevan gick både tvättmaskinen och gräsklipparen sönder. En kompis tipsade mig om sms lån, men efter egna beräkningar insåg jag att sms lånet skulle stjälpa mer än hjälpa.

Litet lån – skyhöga räntor

I min värld tänkte jag att sms lån var ett smidigt finansieringsalternativ för lån på lägre beloppsnivåer. Vi kände att utlägget för både en ny tvättmaskin och gräsklippare skulle strama vår hushållsbudget om min fru inte skulle hitta ett jobb.

Vi behövde låna totalt 5000 kronor, vilket i lånesammanhang borde ses som en lägre nivå. Jag gick in på nätet och letade fram ett låneinstitut som verkade seriöst. Efter att ha klickat in lite närmare information kring mitt lånebehov fick jag ett upplägg presenterat för mig. Upplägget kändes otydligt och jag valde att räkna på upplägget i min lugna ro. Det var ett bra drag från min sida eftersom det visade sig att sms lånet omfattades av en riktig ockerränta. Den effektiva årsräntan (totala kostnaden för lånet) skulle ha legat på 1500 procent – ja du läste rätt. Vi valde att köpa en ny tvättmaskin från den egna hushållskassan och gräsklippare fick vi låna av min bror. Tre veckor senare fick min fru ett nytt jobb och vi kunde köpa ny gräsklippare månaden efter. Tack och lov att vi inte var så pass naiva att vi gick på de orimliga villkoren sms lånet omfattades av!

Sms lånen bekymrar mig en del och jag förstår nu hur lätt det är för utsatta personer att hamna i trubbel på grund av dessa orimliga upplägg. Att lösa en kortfristig skuld med sms lån kanske känns befriande, men dagen efter är huvudvärken ett faktum.